مدرسه علمیه تربیت مدرس بامیان یکی از بهترین مدارس سطح کشور، جهت تعلیم و تربیت طلاب بوده که در مرکز ولایت بامیان قرار دارد. این مدرسه در سال 1386 زیر نظر حضرت آیت الله مصباح موسوی، وکیل حضرت آیت الله العظمی سیستانی، در بامیان در یک حویلی کرایی آغاز به کار کرد. قبل از این که ساختمان این مدرسه افتتاح شود، به مدت هشت سال در ساختمان اجارهای فعالیت کرده است. بنای این مدرسه در سال 1393 ساخته شده و از دو ساختمان تشکیل شده که زیر بنای ساختمان اول 1800 متر مربع در سه طبقه و زیربنای ساختمان دوم 1728 متر مربع در دو طبقه ساخته شده است. ساختمان اول دارای 28 اتاق، 6 مدرس، یک آشپزخانه، سه اتاق اداری، یک کتابخانه و یک سالن غذاخوری است. ساختمان دوم که «مهدیه» نام گزاری شده، طبقه اول آن یک مهدیه بزرگ که ظرفیت بیش از هزار نفر را دارد و طبقه دوم آن دارای یک آشپزخانه و 28 اتاق میباشد.
این مدرسه شاگردان زیادی را در دورههای مختلفی تربیت کرده که فعلا بعضیهایشان در سائر مراکز علمی، مساجد و نهادها به عنوان مدیر، استاد، مدرس، خطیب نماز جمعه و جماعت، فعالیت دارند و بعضی صاحب آثار و تألیف بوده و بدین صورت، مصدر خدمت برای مردم شده اند تعداد کثیرشان در سایر مدارس داخل و خارج کشور مشغول ادامه تحصیل میباشد. در حال حاضر این مدرسه در حدود 150 طلبه دارد و دروس سطوح عالیه نیز تدریس میگردد.
سرپرستی عالی این مدرسه را جناب حجت الاسلام و المسلمین الحاج دکتر حسینی حنیف و حجت الاسلام المسلمین الحاج دکتر شیخ احمد امید به عهد دارند و معاونت علمی این مدرسه جناب حجت الاسلام و المسلمین استاد شیخ محمد حسین جعفری میباشد. اداره این مدرسه مبتنی بر تقسیم وظائف و صلاحیت است.
این مدرسه دارای یک ریاست، چهار معاونت، سه مسئول، شورای علمی و شورای اداری است. چهار معاونت آن عبارتند از معاونت علمی، معاونت تهذیب- تربیت، معاونت فرهنگی- تبلیغی و معاونت مالی و اداری.
معاونت علمی با سه زیر مجموعه خود _ مسئول آموزش، مسئول امتحانات و پذیرش، مسئول تحقیق و پژوهش- تمامی کارهای علمی مدرسه را اداره میکنند.
معاونت تهذیب و تربیت، برای تهذیب اخلاقی و تربیت اجتماعی طلاب تمرکز دارد.
معاونت تبلیغی بخشهای تبلیغی داخل و خارج مدرسه را به عهده داشته و علاوه بر برگزاری مراسم مذهبی در داخل مدرسه با مساجد خارج از مدرسه نیز در ارتباط بوده و برای مساجد ملا امام برای نماز جمعه و جماعت میفرستد، از جمله سه نماز جمعه را در مناطق دکانی، سوماره و شنبل زیر پوشش دارد.
نظام آموزش این مدرسه، نظام مدرن و کارآمد بوده و مضامین متعدد و مورد نیاز جامعه در آن تدریس میشود که مهمترین آنها ادبیات عربی، بلاغت، منطق، فقه، اصول، تفسیر، حدیث، کلام، فلسفه، تاریخ، رجال، زبان عربی و زبان انگلیسی. همچنین بخش تحقیق و پژوهش در این مدرسه فعال بوده و طلاب بعد از گذراندن یک سطح درسی، موظف به نوشتن پایان نامه خویش میباشد.
سید مهدی طاها